Érdemes odafigyelni: így faraghatunk a költségeinkből külföldi utunk során

  • úti tipp
  • 2017.03.31
    17:36
  • blikk.hu
Egy-egy utazás megtervezésénél a legtöbbünk igyekszik végiggondolni azt is, hol spórolhatna, hogyan hozhatná ki a rendelkezésre álló pénzből a legtöbb élményt. Ha a cél valamelyik európai nagyváros, érdemes ilyenkor utánanézni a turisták számára kínált városkártyáknak is - írja a blikk.hu. Ezekkel ugyanis több helyen is faraghatunk a költségekből anélkül, hogy bármiről is le kellene mondanunk.

Közlekedés és belépő

Ha egy hétvégét akarunk eltölteni egy idegen városban, akkor sok mindent szeretnénk megnézni: a legfontosabb idegenforgalmi látványosságokat, múzeumokat, talán még városnéző körútra is elmennénk. Emellett persze általában igénybe kell vennünk a tömegközlekedést is, ha viszonylag rövid idő alatt akarunk egyik helyről a másikra jutni.

Sok helyen kínálnak ehhez a látogatóknak úgynevezett turistakártyát, amely aközlekedési kedvezmények mellett csökkentett árú vagy ingyenes belépési lehetőséget is tartalmaz a nevezetességek megtekintéséhez.

Felmerülhet ugyanakkor a kérdés, vajon megérik-e ezek az árukat?

Számolni kell

Ahhoz, hogy választ kapjunk, össze kell adnunk a különböző kedvezmények értékét, majd összehasonlítani azzal, amennyibe a közlekedési és belépőjegyek kártya nélkül kerülnének. Ennyi információt beszerezni nem olyan egyszerű, ezért aMovinga honlap helyettünk is alaposan áttanulmányozta néhány európai városban a költségeket. Az összehasonlításhoz mindenhol 48 órára számoltak busz- és metrójegyeket, és hozzáadták három közkedvelt helyi látványosság belépőjegyének az árát, majd megnézték, hogy mennyibe kerülne mindez turista kártyával.

Európai legek

Ahogyan az a mellékelt táblázatból is kiderül, a legtöbbet a bécsi Vienna Carddal lehet spórolni. Ezzel mindössze 21,90 euróért ingyen közlekedhetünk 48 órán át, és 210 különféle látványosságnál kapunk kedvezményt.

A legdrágább a francia fővárosban kapható Paris Passlib: a Szajna-parti metropoliszban 109 eurót kérnek a látogatóktól egy 48 órás kártyáért. Ez csak akkor érné meg, ha tíz múzeumot végignéznénk – ami már pusztán a múzeumok nagysága miatt is képtelenség ilyen rövid idő alatt, hiszen például a Louvre-ra is legalább fél napot kell szánni.

Az összeállítás városonként három turistalátványosság belépőjegyének árát veszi figyelembe – hiszen városnézés közben azért szeretnénk beülni időnként egy kávéra is.

A következő táblázatból kiderül, mennyibe kerül egy városnéző hétvége turista kártyával és anélkül.

* Barcelonában a legrövidebb idő 3 nap, és szintén három napra vonatkozik a feltüntetett tömegközlekedési költség.

* Az árakat minden városban euróban kell kifizetni. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért egységesen 312 forintos árfolyamon mi számoltuk át.