Így készüljön fel idei nyaralására! 5 tanács, ha utazást tervez

  • úti tipp
  • 2021.07.15
    15:35
  • blog.repjegy.hu
A járványhelyzet javulásával egyre nagyobb magabiztossággal kezdhetjük tervezni a nyaralásainkat. Azonban a világ megváltozott annyira, hogy a jövőben kénytelenek leszünk egyes szabályokat betartani, ha útra kelünk, különösen akkor, hogy egy másik országban tervezzük eltölteni a szabadságunkat.

Korábban elég volt azzal tisztában lennünk, hogy becsomagoláskor kéznél legyenek az irataink, a jegyeink, a poggyászunk mérete ne lépje túl a megengedettet, és hogy időben kiérjünk a repülőtérre – azonban a világjárvány miatt új tennivalóink is akadnak, ha útra kelünk.

1. Ellenőrizzük a beutazási szabályokat!

Külföldi utazás esetén először is mindenképpen nézzünk utána, hogy a célországban milyen beutazási szabályok vannak érvényben, milyen feltételeket kell teljesítünk az országba való belépéshez. Ezenkívül fontos tudni, milyen helyi előírások vonatkoznak az ott-tartózkodókra: van-e maszkviselési kötelezettség, kijárási korlátozás, nyitva vannak-e az éttermek, látogathatók-e a strandok, múzeumok stb.

Természetesen könnyen lehet, hogy mire elérkezik az utazás napja, már mások lesznek a szabályok, ezért érdemes időről-időre követni a híreket az adott ország járványhelyzetével kapcsolatban. Az aktuális hivatalos információkat a Konzuli Szolgálat honlapján találjuk meg, de a célország magyar nagykövetségét is felhívhatjuk, ha biztosra akarunk menni.

2. Gondoljunk időben a COVID-tesztelésre!

Ha negatív PCR-tesztre vagy gyorstesztre van szükség ahhoz, hogy beléphessünk az országba, a koronavírus tesztelésre foglaljunk időpontot időben, hogy biztosan meglegyen az utazásra az eredmény!

Fotó: Vera Petrunina / Dreamstime.comFotó: Vera Petrunina / Dreamstime.com

3. Foglaljunk repülőjegyet és szállást rugalmas feltételekkel!

A gyorsan változó szabályok miatt most különösen fontos szempont az, hogy milyen lemondási és módosítási feltételek mellett foglalhatjuk le szállásunkat vagy repülőjegyünket. Sok szálláshely már kínál olyan csomagokat is, amelyeket akár az utazás napján is lemondhatunk, felár fizetése vagy az esetleges előleg elbukása nélkül.

4. Ne feledkezzünk meg a biztosításról!

Ha valamikor, most különösen ajánlott biztosítást kötni utazás előtt. Még a biztosítás megkötése előtt nézzük át alaposan, hogy a koronavírus okozta megbetegedés vagy lemondás miatt is érvényes-e!

5. Maszkviselés, kézfertőtlenítés

Feltétlenül nézzünk utána a pontos maszkviselési szabályoknak: elég-e a sima szövetmaszk hordása, vagy FFP2-es maszk a kötelező viselet a repülőgépen és a célországunkban. Még ha a legtöbb helyen már be tudjuk őket szerezni, a legjobb, ha bőven készítünk be magunknak az egész útra elegendőt belőlük.

Bárhová is megyünk, legyen nálunk kézfertőtlenítő! Ugyan mind a közlekedési eszközön, mind a szállásokon sokkal gyakrabban takarítanak és fertőtlenítenek, mint a járvány előtt, az a biztos, ha rendszeresen tisztítjuk a kezünket, főleg, ha úton vagyunk.

A lényeg, hogy legyünk mindig naprakészek a járványhelyzet legfrissebb alakulásával kapcsolatban! És ha bármiben bizonytalanok lennénk, a legjobb ha informálódunk!