Cserhát: ahol a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt

  • itthon
  • 2018.05.24
    16:53
  • szeretlekmagyarorszag.hu/Galbács Tamás
Mikszáth jellemezte így az egyik legszebb magyar tájegységet. Barangold be velünk!

A Cserhát igazán izgalmas és szép vidék. Főleg tavasszal, amikor a színek tobzódnak a hegyekben, völgyekben. Remek kirándulóhely, és a fotósoknak is bőven ad témát. Most éppen a bíborhere virágzik, ami különös színt visz a vidékbe.

A Cserhát Magyarország az Északi-középhegység egyik hegysége. Északról az Ipoly völgye, keletről a Tarján-patak és a Zagyva, délen az Alföld, nyugaton pedig a Nógrádi-medence és a Börzsöny határolja. Kőzetei és felszínformái is rendkívül változatosak. A hegység nagyobbik része a földtörténet újkorában lerakódott üledékes kőzet.

A hegység szűkebb területén két tájvédelmi körzet található:

A Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetet 1989-ben alapították, a Bükki Nemzeti Park kezelése alatt áll. Területe 6916 hektár, ebből fokozottan védett 493 hektár.

A Hollókői Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre, szintén a Bükki Nemzeti Park hatáskörébe tartozik. Területe 14 hektár.

Országos jelentőségű védett természeti érték az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, mely ősmaradványairól híres.

„Sok földet bejártam, de mégis csak Nógrád tetszik legjobban: hegyeivel, völgyeivel, egyenesre nőtt fáival; itt úgy látom, a füvek zöldebbek, a virágok illata édesebb, mint bárhol másutt a világon. Még a felhő is mintha rózsaszínbe öltözne, amikor átsuhan fölöttünk… Ez az én igaz hazám.” (Mikszáth Kálmán)